DEMİR SÜLFATIN TOĞRAĞA UYGULAMA YÖNTEMLERİ


1-    Sarılık görülen bireysel ağaç uygulamalrında ve küçük mekanlarda sonbaharda ya da erken ilkbaharda toprak uygulamaları yapılabilir.

2-    Büyük alanlarda bütün bir alana kükürt-demir sülfat uygulamaları yapmak pratikbir metod değildir ayrıca arzu da edilmez, bunun yerine klorozdanetkilenen ağaç iz düşümüne ( ağaç tacının dış kenarlarına ) 2.5-5 cm çapına birbirlerinden 45-60 cm aralıklarla 30-45 cm derinliğinde delikler açarak uygulama yapılmalıdır. Her deliğe 10 cm'lik toprak yüzeyine demir sülfat-kükürt karışımı doldurulmalıdır.

3-    Büyük ağaçlar için 3-4, küçük ağaçlar için 1-2 daire şeklinde uygulanabilir. Tablo 4 te ağacın büyüklüğüne göre ne kadar delik açılacağı ve ne kadar karışım konacağı belirtilmektedir.

4-     Sıra halindeki küçük çalı tipi ağaç ve ağaççıklarda aynı miktarda demir sülfat ve elementel kükürt karışımı kullanılarak uygulama yapılabilir. Bunun için 10 cm derinliğinde bitkilerin gövdesinden 25-60 uzaklıkta şerit halindee toprak kazılır ve kazılan yere demir sülfat+kükürt  karışımıdökülür ve kazılan yer toprakla kapatılır.

Toprağa uygulandıklarında meyve bahçelerinde ağaç  büyüklüğüne göre ağaç başına 70-150 gr yetebilmektedir. Bununla beraber şiddetli noksanlık durumunda bu oran 500 gr'a kadar çıkarılabilir. Bağlarda ise asma başına 10-50 gr yeterlidir.  Çok fazla demir verilmişse koyulaşmış yapraklar görülebilir. Bu durum kalıcı zararlara nadiren sebep olmaktadır. Siyahlaşmış yapraklar uygulamadan hemen sonra düşecektir ve yerine çıkan yapraklar genellikle koyu yeşil ve sağlıklıdırlar.